DAN KOROTUKSIA

25.5.2016
Kuvassa Ji-Pyo Lim 7.dan, Mudon vyökokelaat Keni Suomalainen, Timo  ja Jonathan Jansson, Lars Wiberg 3.Dan sekä Rahel Azar 7.Dan. Keni ja Timo suorittivat 2. asteen mustat vyö sekä Jonathan 2nd kup eli punaisen vyön.
Kuvassa Ji-Pyo Lim 7.dan, Mudon vyökokelaat Keni Suomalainen, Timo ja Jonathan Jansson, Lars Wiberg 3.Dan sekä Rahel Azar 7.Dan. Keni ja Timo suorittivat 2. asteen mustat vyö sekä Jonathan 2nd kup eli punaisen vyön.

Timo ja Keni Lohjalta suorittivat toisen asteen mustat vyö mestarillemme 22.5.

MUDO sai Lohjalle kaksi uutta Taekwondon toisen asteen (2nd Dan) Mustaa vyötä

 

Timo Jansson sekä Keni Suomalainen olivat mukana viikonlopun kestävällä leirillä ja vyökokeessa Ruotsin Trosassa. Mukana oli myös Jonathan Jansson suorittamassa punaista vyötä sekä Kirsi Jansson leireilemässä. Leirin ja vyökokeen piti kaksi Mestaria Ji-Pyo Lim ja Rahel Azad, joilla molemmilla on 7th Dan musta vyö sekä heitä avustamassa Trosa Taekwondon pääopettaja Lars Wiberg 3rd Dan.

- Mustan vyön kokeeseen kutsutaan harrastaja, joka on osoittanut aktiivisuutta, tietoa ja taitoa. Teknisten ominaisuuksien lisäksi seurataan myös henkilön henkistä valmiutta ja kasvua Taekwondon periaatteiden mukaisesti. Mustan vyön vyökokeissa testataan harrastajilta useita eri osa-alueita testitilanteessa. Mustilta vöiltä edellytetään myös tekniikoiden soveltamista yllättävissäkin tilanteissa ja sen vuoksi vyökokeen sisältö ei ole ennalta kokonaisuudessaan aina tiedossa, kertoo MUDO:n oma mestari Ji-Pyo Lim, jolla on lajin harjoittelua takana 40-vuotta.

Liikesarjat eli Poomsaet tarkoittavat liikesarjoja, joiden avulla taekwondo-oppilaat voivat yksinään harjoitella kamppailua kuviteltuja vastustajia vastaan. Teknisen opetuksen lisäksi liikesarjojen liikkeet ja suunnat kuvastavat jotakin luontoon tai ihmisen ominaisuuksiin liittyvää asiaa. Liikesarjaharjoittelu kehittää tasapainoa, kehonhallintaa ja liikkeiden sulavuutta. Liikesarjoissa voi kilpailla harrastajatasolta aina MM-tasolle asti. Liikesarjat ovat myös Universiadien virallinen kilpailulaji ja tavoitteena on saada liikesarjat Olympialajiksi ottelun rinnalle.

Molemmat Keni ja Timo saivat hyvän arvosanan liikesarjasuorituksista, erityisesti tekniikoiden oikeellisuus sai kiitosta Mestareilta. ”No problem” kommentoi 9 eri liikesarjaa kokeessa esittänyt Keni, joka on tänä vuonna saanut Pohjoismaiden mestaruuskilpailuista kultaa liikesarjojen parisarjassa siskonsa Naam Suomalaisen kanssa.

Vyökokeen ehkä raskain osuus on otteluosio. Mustan vyön tulee otella vähintään 10 minuuttia yhteen menoon niin, että minuutin välein vaihtuu vastustaja ilman taukoja ja lopussa tulee 3 vastustajaa yhtä aikaa vastaan muutamaksi minuutiksi. Kysymyksessä on täyskontaktiottelu vastustajan kanssa Taekwondo suojat päällä. Ottelun tarkoituksena on saada pisteitä vastustajan panssariin kohdistuneista potkuista tai lyönneistä sekä päähän kohdistuneista potkuista. Pistekriteerit ovat osuman voima ja vaikutus vastustajaan. Täyskontaktista huolimatta vakavia tapaturmia sattuu harvoin. Taekwondon kilpaottelu sai olympialajin statuksen vuonna 2000.

- Otteluosuus oli rankka ja puku oli aivan märkä sen jälkeen. Mustelmiakin taisin muutamat saada siinä temmellyksessä. Vyökokeen parasta oli kuitenkin murskaukset. Niissä onnistuimme kaikki minä, Keni ja Jonathan hyvin, jopa paremmin kuin ruotsalaiset harrastajat. Oli jännittävä ja samalla mukava katsoa seuramme nuorten suorituksia. Jonathan sai tehdä käsitekniikoita ja hyppypotkulla murskausta. Hyppypotkuissa oli vähän haastetta, kun murskauslevyn pitäjät eivät oikein kyenneet pitämään levyä paikallaan ja levy ei sitten ihan helpolla rikkoontunut. Meillä Kenin kanssa oli 7 murskauksen sarja joka alkoi hyppypotkulla ja muutaman käsitekniikan ja potkutekniikan jälkeen päättyi voimamurskaukseen kyynärpäällä. Onnistuimme suorituksissamme hyvin, kertoo Timo iloisena.

Murskauksessa taekwondo-oppilas voi testata tekniikoidensa voimakkuutta. Sopivia materiaaleja ovat esimerkiksi puu ja tiilet. Yleisimmät murskauksessa käytettävät vartalon osat ovat nyrkki, kämmensyrjä, kyynärpää, jalan ulkosyrjä, päkiä tai kantapää. Murskauksen onnistuminen riippuu tekniikan nopeudesta, voimakkuudesta ja voiman oikeasta suuntaamisesta. Vaikka isku olisi kuinka nopea ja voimakas, murskaus ei onnistu, ellei voima suuntaudu oikealla tavalla murskattavan kohteen läpi. Tässä korostuu keskittymisen ja oikean asenteen osuus.

Itsepuolustus eli Hosinsul kuuluu olennaisesti taekwondoon kilpa- ja kuntourheiluharjoittelun ohella. Parhaimmillaan hosinsul-taidot mahdollistavat puolustautumisen vahingoittamatta vastustajaa pahasti.  Taekwondotekniikat toimivat parhaiten pystyasennossa, pystystä on lisäksi helpoin suojata itseään ja juosta karkuun tarvittaessa. Vasta näiden perusasioiden jälkeen tulee kysymykseen tekniikoiden tekeminen. Tekniikoiden on oltava riittävän yksinkertaisia, nopeita ja tehokkaita, jotta ne toimisivat epäedullisissakin olosuhteissa. Kaikki Lohjalaiset suoriutuivat myös itsepuolustuksen testeissä hyvin arvosanoin.

Mestari Rahel Azad kehui Timoa ja Keniä,

- Molemmat ovat kehittyneet paljon viimeisen vuoden aikana ja suoritukset olivat todella hyviä. Taidot ja kova tahto olivat sillä tasolla, että hyvillä mielin myönnämme toisen asteen mustat vyöt MUDO:n Lohjalaisille. Keni on vasta 13-vuotias ahkera harjoittelija ja on nyt ensimmäinen sen ikäinen suomalainen poika, jolle näin korkean vyön olen itse myöntänyt. Alle 15-vuotiaiden mustaa vyötä kutsutaan Poom vyöksi, ja se on puna/musta vyö. Kun Keni täyttää 15-vuotta vaihdetaan se automaattisesti koko mustaksi.

Vesa Suomalainen MUDO:n pääopettaja Lohjalla onkin tyytyväinen.

- Nyt meillä on neljä toisen asteen mustaa vyötä ja kaksi ensimmäisen asteen mustaa vyötä. Usein minulta kysytäänkin, miten mustan vyön saa ja saavuttaa. No edellä kerrottu varmaan osaltaan kuvaa sitä testien näkökulmasta. Itse kiteyttäisin asian että, Musta vyö on valkoinen vyö, joka ei koskaan ole luovuttanut.

Musta vyö ei kutenkaan tarkoita täysin oppinutta ja Vesa kertookin Korealaisen ystävän, 9.dan mestarin laittavan usein päällensä valkoisen vyön, samalla sanoen;

- Mitä enemmän olen oppinut, niin ymmärrän, kuinka paljon minulla on vielä opittavaa.  Taekwondo on vain harrastus, liikuntaa ja hyvinvointia. Taekwondo voi olla myös kilpaurheilua jossa kamppaillaan Olympia mitaleista. Taekwondo on myös elämätapaa, meillä se on yksi tärkeä osa koko perheemme elämää, kiteyttää Vesa harrastustaan.