JIDOKWAN

Jido-Kwan    지도관 · 智 道 館
Jido-Kwan on yksi yhdeksästä taistelulajikoulusta, jotka yhdessä perustivat Taekwondon. Koulu on nyt yhdessä muiden kanssa Kukkiwon ja opettavat yhdessä samantylista Taekwondoa 국기원 國 技 院 (Gukgiwon, Kukkiwon).
 
Historia
Ji-Do Kwan perustajana tunnetaan 전상섭 (Jeon Sang-Seop). Jeon Sang-Seop opiskeli Shotokan Karatea sen perustaja Funakoshi Gichin opaetuksessa. Kun hän palasi Koreaan, hän alkoi opettaa Karate 조선 연 무관 공수도 부 (Joseon Yeonmu-Kwan Gongsudo Bu, tai vain Yeonmu-Kwan), joka oli yksi harvoista taistelulajien kouluissa, jonka olemassaolo sallittiin Japanin miehitysten aikana.
Korean sodassa, Yeonmu-Kwan suljettiin yhdessä kaikkien kamppailulajien koulujen kanssa. Jeon Sang-Seop katosi sodan aikana, ja myöhemmin, kun koulu avattiin uudelleen, hänen opiskelijat äänestivät nimen vaihtamisesta Ji-Do Kwan.


Etymologia
지 智 (ji) tarkoittaa 'viisautta',

도 道 (do) tarkoittaa "tapa", ja

관 館 (gwan, Kwan) viittaa koulutus sali,

joten 지도관 智 道 館 (jidogwan) tarkoittaa "Viisauden koulu".
Nimi "Jido-Kwan" esitetään klassinen nimeämistapaansa varten taistelulajitekniikoita. Tämä siis tarkoittaa, että tyyli taistelulajeja harjoitella Jido-Kwan on nimeltään "Jido-Kwan Taekwondo" (myös "Yeonmu-Kwan Taekwondo").

 

MUDO juuret

Mestarimme Ji-Pyo Lim isä Won-Sup Lim, tai suurmestari Lim kuten hän kutsutaan taekwondo maailmassa, on taekwondo edelläkävijä, joka esitteli Taekwondo Ruotsissa vuonna 1975. Won-Sup Lim on Ruotsin korkein Dan arvoltaan, ainoa 9 Dan. Won-Sup Lim syntyi 15 syyskuu 1943 vuonna Gimje, Pohjois-Jeolla, Etelä-Koreassa. Hän on Ruotsin vanhimman Taekwondoseuran, MUDO Academyn perustaja. Mudo Academy. Vuonna 1996 hän perusti AMEA (All Martial Arts Ethics Academy). Grandmaster Lim on myös luonut Mool Heuk Gil, joka perustuu hänen oman elämänsä kokemuksiin ja eettisiin arvoihin.


Elämäkerta
1943 - Syntynyt Gimje, North Jeolla, Etelä-Korea 15. syyskuuta.
1956 - Alkoi harjoitella Kong Soo Do Ji Kwan-do Etelä-Koreassa Master Chun Sang-Sup (perustaja Ji Do Kwan).
1966 - Ohjaaja Laskuvarjojääkärien Danang ja Saigon Etelä Vietnamissa.
1975 - Saapui Ruotsin 13. toukokuuta ja perusti Tukholman Taekwondo Academy (nyt Mudo Taekwondo Academy).
1976 - Perusti Taekwondo Trondheimissa Norjassa Jan-Erik Lehn. Sitten yhdessä Tien T T Osloon.
1980 - Taekwondo Pohjois-Koreassa. 09 syyskuu 1980 on historiallinen päivämäärä historiassa Taekwondo. 16 vanhempaa taekwondon harjoittelijaa kokoontuivat Tukholmaan ja yhdessä menivät Pohjois-Korean. Pääkaupungin Pjongjangissa esiteltiin Taekwondoa ensimmäistä kertaa maassa ulkomaalaisten toimesta. Grandmaster Lim ja viisitoista muuta saapui 15. syyskuuta ja 17. syyskuuta järjestettiin ensimmäinen esittely  Pjongjangissa 22. syyskuuta järjestetään toinen esittely Wonsan.
1981 - Ensimmäinen kansainvälinen Pohjois-Korean opissa Jung Tae Park.
1981-15 tammikuu hänet luokiteltiin 7 dan kenraali Choi Hong-Hi (International Taekwondo Federation - ITF).
1982 - Toinen Pohjois-Korean joukkojen ohjaaja kouluttamat Won-Sup Lim välillä 3 tammikuu ja 30. kesäkuuta.
1985 - Lim Won-Sup erosi ITF toukokuussa sen kiistat ITF puheenjohtaja koskien yhdistyksen välillä ITF ja WTF jotta Taekwondo kuin olympialaji. Lim Won-Sup oli apulaisulkoministeri ja rahastonhoitaja ITF ja myös puheenjohtaja suunnittelu- ja graduointi komiteassa.
1986 - 20 tammikuu 1986, hän oli lajitellut 8th dan mukaan Kukkiwon (World Taekwondo Federation)
1996 - Lim Won-Sup perustettu AMEA (All Martial Art Ethics Academy).
1996 - 30 huhtikuu 1996 hänet luokiteltiin 9 dan Ji-Kwan do, Korea
1997 - Perusti Mool Heuk Gil (MHG) ja Maailman Mool Heuk Gil Federation (WMF).
1998 - Tenyt 21 kirjaa Lim Won-Sup runoilijana Koreassa.
1999 - Lim Won-Sup sai ruotsalaisen patentin ilotulitteiden kantorakettien (patentti 511 713).
2000 - Lim Won-Sup julkaistu runokokoelma Korean nimeltään Go juoksevalla vedellä.
2003 - 17 joulukuu 2003 hänestä tuli Grandmaster Lim Won-Sup 9 dan, Kukkiwon, Korea.

 

Ji-Pyo Lim on Mudon oma mestari

Mestari Ji-Pyo Lim on Mudossa ohjaavien seurojen pääohjaajien Saija Vuoren ja Vesa Suomalaisen opettaja ja Mestari. Ji-Pyo Lim on myös myöntänyt mustat vyöt Naam ja Keni Suomalaiselle.

Mestari Ji-Pyo Lim Taekwondohistoria alkoi 1976 kun hän muutti perheen kanssa Koreasta Ruotsiin, Tukholman esikaupunkialueella Botkyrka. Heti alkuaikoina hän tuli kotiin itken, kun muut lapset olivat kiusanneet lyömällä. Lastaan lohduttava äiti totesi, "nyt on aika aloittaa Taekwondon harjoittelu". Hän aloittikin ainoana lapsena, vasta 6-vuotiaana, aikuisten seurassa harjoittelemaan Taekwondoa. Seurassa valmentajana voim hänen isänsä Won-Sup Lim, 9 Dan, joka oli tullut Pohjoismaihin opettamaan Taekwondoa.

Mestari Ji-Pyo Lim onkin nykyisin yhdistänyt oppimansa Taekwondon perinteen, Liikuntatieteiden opiskelun opit nykyaikaiseen elämäntapaan ja sitä kautta on muodostunut nykyinen Mudo Academy.

ANSIOT
Mestari Ji-Pyo Lim on yhden Ruotsin parhaimman seuran valmentaja. Ruotsin paras seura, Team Academy (Ruotsin mestari 2004 ja 2009 2011, 2013), poomsessa.  Seura oli lyömätön Ruotsin poomse mestaruuskilpailuissa  jolloin oli kuusi kilpailijaa jota ainoastaan tekivät kansainvälisesti merkittäviä tuloksia PM- ja EM-kilpailuissa. Mestari Limillä itsellään on useita Ruotsin mestaruuksia, kolme  Pohjoismaiden mestaruutta. Hän on kokenein kävijä Master Gameseissä ja vuonna 2011 sijoittuin MM 9. sijalle sekä oli Euroopan Ranking voittaja. Kesällä 2013 Korea Open kilpailuissa hän voitti hallitsevan maailmanmestarin. Vuonna 2013 hänelle myönnettiin Suomen Taekwondoliiton "Vuoden valmentaja"-palkinnon työstään Suomen taekwondon kehittämisestä sekä liikesarjamaajoukkueen päävalmentajan tehtävistä. 2014 Frans Salmi toi Suomelle ensimmäisen MM mitalin Meksikossa pidetyistä kilpailuista valmentajanaan Mestari Ji-Pyo Lim.